woensdag 9 oktober 2013

Bob bouwt vandaag zelf

Sinds april fungeren wij als 'directie' van ons bouwproject. Vandaag hebben we zelf de handen uit de mouwen gestoken. Niet te ver: zo warm was het niet. Maar eerst de voortgang sinds het weekend.

Allereerst is er gemetseld aan de achterzijde. Het schuine stuk waar ik eerder over schreef is voorzien van een laag stenen voor het buitenblad.Een dag later is het raam van de hobbykamer bereikt en de hoogte dat de steigers weer een laagje hoger gebouwd worden. Steeds wordt rondom die hoogte gemetseld, waarna rondom het hele huis de steigerplanken (ongeveer) een meter omhoog gaan.

En vandaag gaan we dus lekker zelf aan de slag. Ons doel was het schilderen, met blanke lak, van dit stapeltje balken:

Dat lijkt te overzien, tot ik vertel dat dit:
- 33 balken van 22 x 7 cm zijn, de meeste 5 meter lang,
- deze tussen de stempels in de woonlaag liggen, die iets meer dan 1 m uit elkaar staan,
- in die ruimte ook nog een pak Ytong blokken gigantisch in de weg stond!
- het soortelijk gewicht van vurenhout 460 kg/m3 is.

Dat is dus zo'n 35 kilo per balk, die we per stuk van de stapel naar een paar schragen hebben gesleept, gelakt hebben en vervolgens weer elders in de ruimte te drogen hebben gelegd. Aangezien de balken elk voorzien waren van een stempel en er veel vuile vlekken op zaten hebben we ook flink moeten schuren om ze een acceptabel aanzicht te geven.

Waarom deze actie? Die balken vormen straks de balklaag van onze bovenverdieping. Die balklaag blijft in het zicht, en die balken liggen waarschijnlijk wel een weekje boven op de muur, voordat de dakdekkers deze helemaal toedekken met een beschermende EPDM laag. Om lelijke vlekken op de balken te voorkomen hebben we deze voorzien van een laklaag.

Gelukkig waren we niet alleen: Simon en Johan metselden aan de voorkant het buitenblad tot dezelfde hoogte als de hierboven getoonde achtermuur. Die schiet lekker op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten